18.6.2018

10 Day Roadtrip In Texas, Colorado and New MexicoMoikka pitkästä aikaa! Tultiin tänään kotiin 10 päivän roadtripiltä, jonka aikana mun host perhe näytti mulle luoteis-Texasia, Coloradoa ja New Mexicoa. Oli ihan huikea reissu, nähtiin paljon ihan älyttömän upeita paikkoja! Pääasiassa kierrettiin eri kansallispuistoja ja muita luontokohteita tolla alueella. Nautin joka hetkestä ja nyt tässä postauksessa ajattelin jakaa vähän kuvia ja kertomuksia matkan varrelta!

Palo Duro Canyon, TexasLähdettiin matkaan täältä San Antoniosta viimeviikon perjantaina, heti viimeistä koulupäivää seuraavana päivänä. Ensimmäinen kohteemme oli Palo Duro Canyon, joka sijaitsee lähellä Amarillon kaupunkia, Texasin panhandle -osassa. Palo Duron lempinimi on "the Grand Canyon of Texas", koska se on vähän kuin Grand Canyon mutta pienempi.

Aly vesitauolla

Zoe patikoimassa
Maisemat tuolla kanjonissa oli upeat. En ollut ennen nähnyt tälläistä luontoa, joten se oli tosi hieno kokemus! Vietettiin täällä puistossa yksi kokonainen päivä. Patikoitiin kuuden mailin pituinen reitti, joka kulki pääasiassa kanjonin pohjalla, mutta nousi puolivälissä lighthouse -nimisen kivimuodostuman juurelle. Päällä vähän tuuli ja näkymät oli tosi siistit! 

The lighthouse
Kenzie lighthousen huipulla

Kaktukset on kukassa!
Ilma oli koko päivän tosi kuuma, vaikka lähdettiin patikoimaan ihan aamuvarhaisella. Lämpötilat nousi yli 35 asteeseen ja se kyllä hieman vaikutti retken mukavuuteen. Vettä kului monta repullista ja onneksi selvittiin lopulta takaisin ilman että kukaan sai heatstrokea, vaikka ei se kaukana ollut. Huh, Texasissa on niin kuuma.. Illalla lämpötila onneksi laski aika paljonkin, kun mentiin katsomaan Texasin historiasta kertovaa musikaaliesitystä kanjonissa sijaitsevaan amphitheateriin. Musikaali oli tosi hieno ja viihdyttävä, ja illan kruunasi hieno tähtitaivas joka avautui lopussa sadepilvien väistyttyä.

Capulin Volcano National Monument, New Mexico


Tässä on host mom Jeania lukuunottamatta meidän koko porukka.

Seuraavana päivänä jatkettiin matkaa naapuriosavaltioon New Mexicoon, jossa meidän seuraava kohde oli Capulin Volcano. Se on pieni ei-aktiivinen tulivuori ihan New Mexicon ja Coloradon rajalla. Koko toi alue tuossa ympärillä oli huikaisevan kaunista, myöskin jotain mitä en ollut koskaan ennen nähnyt. New Mexicon yläosa on kokonaan tosi vulkaanista aluetta, nähtiin lukemattomia pikkutulivuoria ja laavakiveä oli joka puolella.

Aly ja Zoe
Näkymät tulivuoren huipulta oli USKOMATTOMAT. En ois ikinä kuvitellut että New Mexicossa näyttäis tolta! Käveltiin noin mailin lenkki tulivuoren huipulla sen kraatterin ympäri. Ilma oli ihanasit juuri sopivan lämmin ja kuten sanoin, siellä oli niin kaunista. Capulin oli ehkä mun suosikki kaikista paikoista missä pysähdyttiin.Tulivuoren kraatteri!
Patikoitiin myös alas tulivuoren kraatteriin. En nyt muista kuinka kauan sitten tämä tulivuori purkautui, mutta se on tyypiltään cinder cone eli purkautuu vaan kerran ja sammuu sitten lopullisesti. (Opiskeltiin Earth&Spacessa just noita asioita joten siksikin oli tosi siistiä käydä tuolla ja nähdä noita juttuja oikeesti.)

Aly ja Chelsea

Aly, Chelsea ja Jean

Kenzie


Lopuksi käveltiin vielä pieni lenkki tulivuoren juurella olevalla laavakentällä. 

Aly ja minä

host dad Ken ja minä

Rakastin tota paikkaa!

Great Sand Dunes National Park, Colorado


Seuraava pysähdys tehtiin Great Sand Dunesin kansallispuistossa, Coloradon puolella! Nää on Pohjois-Amerikan korkeimmat hiekkadyynit, jotka on muodostuneet tuonne kalliovuorten juurelle kun vuoret rapautuu ja tuuli kuljettaa ja kasaa hiekkaa tuohon kohtaan.

Siellä ne on! Keskellä ei mitään
 Käytiin kävelemässä ja kiipeilemässä tuolla ja jätin kameran suosiolla autoon, koska pelkäsin sen menevän ihan hiekkapölyyn. Ja olin ihan iloinen tuosta päätöksestä, koska tuolla tosiaan hiekka pöllysi. Muuten toi puisto oli kyllä tosi cool, vähän surullinen tosin koska kuulemma näiden dyynien edessä virtaa normaalisti vuolas joki, joka syntyy vuorilta valuvien lumien sulamisvesistä. No, eipä virrannut nyt, sillä täälläkin tää vuosi on ollut taas ennätyksellisen kuuma.


Joka tapauksessa, oli Great Sand Dunes kuitenkin pysähtymisen arvoinen paikka! Dyyneillä oli hauskaa kiipeillä ja toikin oli taas yksi ensimmäistä kertaa elämässä -kokemus. 


Great Sand Duneseiltä matka jatkui länteen, vuorossa oli matkamme pääkohde eli...

Mesa Verde National Park, Colorado


Mesa Verde on iso kansallispuisto Länsi-Coloradossa. Sitä tutkittiin kaksi kokonaista päivää, ja se oli hyvä koska tää paikka oli ihan valtava! Mesa Verde tunnetaan parhaiten muinaisten pueblointiaanien taloista ja kylistä, jotka on rakennettu vuorenseinämiin. Nää rakennukset on 1200-1300 luvulta ja tosi vaikuttavia, ottaen huomioon millaisilla välineillä ja millaiseen paikkaan ne on tehty! 

Tän kylän nimi oli Long house
Kenzie, Zoe, Ken, minä ja Aly lähdössä Long house tourille


800 vuotta vanhoja petroglyphsejä eli kalliopiirroksia.


Käytiin kolmella opastetulla kierroksella, joissa päästiin tutustumaan näihin rakennuksiin lähietäisyydeltä. 

Siitä kotipihan näkymät! Aika siistiä vai mitä.
Chelsea ja Zoe long housessa

Kuulemma pueblointiaanit, eli ne ihmiset jotka täällä asui noin 800 vuotta sitten, oli erittäin taitavia kiipeilijöitä ja kiipeilikin kanjonia ylös alas päivittäin. Jotkut niiden reiteistä meni ihan sileässä vuorenseinämässä, johon oli hakattu kivellä pienet käsi- ja jalka-askelmat. Huimaa!!

Me käytettiin tikkaita talosta toiseen liikkuessa, laiskoja turisteja kun oltiin.
Tämä oli nimeltään Balcony House

Jos katsoo tarkasti, niin tuolla vuorenseinämän rakosissa niitä taloja on! Usein näillä ihmisillä oli pellot tuolla ylhäällä tasanteella ja sinne piti kiivetä päivisin työskentelemään, ja sitten kantaa kaikki kerätty ruoka illalla alas tuonne cliff dwellingissä sijaitsevaan taloon. Ei ollu helppoa elämä tuolloin.
Vesi kerättiin vuoren seinämästä tihkuvasta seep springistä.

Kiva eli perheen yhteinen kokoontumishuone. 


Mesa Verde oli upea paikka ja me kierrettiin se aika perusteellisesti näinä kahtena päivänä. Patikoitiin paljon ja otettiin paljon kuvia (kuten olette varmaan jo huomanneet). Nautin erityisen paljon, sillä olin ihan pari päivää ennen reissuun lähtöä saanut lääkäriltä luvan alkaa kävellä 2,5 kuukauden kepeillä olon jälkeen. (Jos on mennyt ohi, niin mursin lonkkani cross countrya ja trackia juostessa.) Kuulemma ois pitänyt ottaa iisisti eikä kävellä kovin paljon, mutta kun tuolla oli niin paljon nähtävää niin olihan se nyt mentävä! Patikoitiin melkein päivittäin monta tuntia ja nähtiin kyllä aivan upeita paikkoja. 

Näin paljon havupuita, ensimmäistä kertaa sitten Suomesta lähdön!
Karua ja kuivaa mutta kaunista.
Aly

Zoe ja Aly

Niin, onhan noi maisemat upeita ja muinaiset rakennukset hämmästyttäviä nekin, mutta mun reissun melkeinpä kohokohta oli jotain ihan muuta. Mesa Verdessa näin ensimmäistä kertaa...


... MUSTAKARHUN! Ensin luultiin sen olevan harmaakarhu eli grizzly bear, mutta myöhemmin kysyttiin rangerilta ja saatiin tietää että kyllä se hämäävästä väristään huolimatta oli mustakarhu eli black bear. Mutta eikö olekin suloinen otus. Oltiin ajamassa Chelsean ja tyttöjen kanssa pois puistosta pitkän patikointipäivän päätteeksi, kun yhtäkkiä nähtiin yhdessä laaksossa paljon autoja tienreunassa. Pysähdyttiin ja toden totta, yksi noin vuoden ikäinen karhu tepasteli keskellä sitä laaksoa, verrattain lähellä meitä. Se ei välittänyt ihmisistä ollenkaan, me pysyttiin autossa sisällä ja ihmeteltiin hiljaa tätä upeaa eläintä. Melko varmasti tämän karhun emo oli jossain lähistöllä piilossa myös, mutta ei tullut näkyviin. En ollut ennen nähnyt karhua luonnossa, vaikka ei se mikään harvinaisuus Suomessakaan ole. Kokemus oli huikea ja kruunasi meidän viimeisen päivän Mesa Verdessä!

Aztec Ruins National Monument, New Mexico

Viides ja toiseksi viimeinen (jaksakaa vielä hetki. Tiedostan, että tää on varmaan maailmankaikkeuden pisin postaus.) kohteemme oli taas New Mexicon puolella sijaitseva Aztec Ruins. Se on niiden samojen pueblointiaanien kylä, tosin maanpinnalla. 

aunt Belda ja host mom Jean
Aztec oli aika nopea pysähdys ja tuossa vaiheessa kaikenlaiset rauniot alkoi jo hieman tulla korvista ulos. Mutta olihan se siisti paikka. Tän jälkeen jatkettiin matkaa pikkuhiljaa lähemmäs Texasia, ja matkalla seuraavaan kohteeseen pysähdyttiin nopeasti Roswell -nimisessä kaupungissa.


Roswellissa ei paljon muuta ollut kun tää ufo-museo, ja miljoona erilaista ufo-teemaista kauppaa. Hauska ja erittäin outo paikka.

Ufo museossa


Carlsbad Caverns National Park, New Mexico


Meidän viimeinen pysähdys oli Carlsbadissa, jossa sijaitsee kuuluisa iso luolasto Carlsbad Caverns. Vietimme tuolla yhden päivän. Tää luolasto on valtava ja vaikka oltiin tuolla koko päivä, niin ei silti taidettu nähdä joka kolkkaa. Valokuvaaminen hämärässä luolassa oli tosi vaikeeta, mutta I'm tellling you, tää paikka oli aivan hämmästyttävä! Kivimuodostumat sisällä luolissa oli tosi kauniita, jotkut huoneet oli kymmeniä metrejä korkeita ja leveitä ja joskus piti ryömiä ahtaassa tunnelissa. 

Sisäänkäynti luolaan

Osallistuttiin Carlsbadissa yhdelle opastetulle kierrokselle ja se oli tosi mielenkiintoinen. Tää luola meni 750 ft syvyyteen maan alle ja sinne oli rakennettu hissikin, mutta me käveltiin alas ja ylös. 

Mun suosikkihuone, King's Palace
Ja tänään sunnuntaina me sitten ajettiin takaisin San Antonioon! Huikea reissu oli, paljon ainutlaatuisia muistoja sain ja pääsin kunnolla näkemään ihan uusia Usan kolkkia, mahtavaa! 

Nyt mulla on tasan viikko jäljellä San Antoniossa ennen kun lennän Suomeen 25.6. Jännää, outoa, epärealistista ja kuitenkin aika ihanaa. Nyt viimeisellä viikolla aion nähdä kavereita ja hoitaa muutamia pakollisia velvollisuuksia, ennen kun on aika jättää Texas taakse vähäksi aikaa... Miten me ollaan jo täällä. Tuntuu siltä että tulin tänne ihan vasta. Mutta onneksi tänne voi tulla aina käymään. Suomi, pian nähdään! Be prepared, im coming :D

Anna 

1 kommentti:

  1. Karachi escorts This has been our truism as far back as we came into the retaliation and this has been the inspiration driving why we can readily express that we have fabricated a strong bond with our administration availers. This is the thing that our clients expected to share for Escorts in Karachi. Escorts in Karachi Regardless of the way that it would seem like we are bragging a touch, yet our clients have inside and out savored the experience of with our Karachi top escorts.

    VastaaPoista